Nederlandse werkgevers zijn 10 jaar financieel verantwoordelijk voor WGA-uitkeringen aan hun (voormalige) werknemers. Deze verplichting kan ondergebracht bij UWV of een particuliere verzekeraar. Dit laatste heet WGA-eigenrisicodragerschap. Simpel gezegd betaalt de werkgever een vooraf vastgestelde verzekeringspremie aan de verzekeraar, die vervolgens het financiële risico van de WGA-uitkeringen draagt.
Naast de financiële kant is de werkgever die voor het WGA-eigenrisicodragerschap kiest ook verantwoordelijk voor de ondersteuning van werknemers bij de re-integratie. Dit eigenrisicodragerschap geeft de werkgever echter niet volledige vrijheid. Hij moet zich houden aan de wettelijke regels voor de bepaling van arbeidsongeschiktheid en de berekening van de WGA-uitkering. UWV speelt een rol in het toezicht en de uitvoering van deze regels.
UWV beoordeelt de mate van arbeidsgeschiktheid
Na maximaal 104 weken ziekteverzuim beoordeelt UWV of iemand recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering volgens de Wet WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen).
UWV controleert
UWV controleert of de WGA-gerechtigde en de WGA-eigenrisicodrager zich aan de wettelijke regels houden.
UWV legt maatregelen op
Als de WGA-gerechtigde zich niet aan de re-integratieverplichting houdt, kan de WGA-uitkering worden stopgezet. UWV beslist hierover op basis van het Maatregelenbesluit.